środa, 25 maja 2011

Maroko od kuchni - podróże kulinarne Newsweeka

W poniedziałek ukazało się wydanie Newsweeka wraz z płytą DVD - Podróże kulinarne - Maroko
Polecamy ;-)

"Maroko - mozaika barw, powietrze przesiąknięte przyprawami, kadzidłami i egzotycznymi przyprawami oraz krajobrazy zapierające dech w piersiach. Ben O’Donoghue, szef kuchni jednej z londyńskich restauracji, zamieni wysokie temperatury bijące 
 z rozgrzanych patelni na upalny marokański klimat i poszuka tutaj kulinarnych inspiracji.

Wyprawę zacznie od Casablanki, gdzie zachwyci się smakiem lokalnych pączków serwowanych na ciepło prosto z patelni oraz pozna smak wielbłądziego mięsa. W Fes, gastronomicznej stolicy Maroka, nauczy się przyrządzać harira, lokalną zupę z ciecierzycy, którą spożywa się po zachodzie słońca 
 w trakcie ramadanu.

Przeprawiając się przez pustynię, nawiąże znajomość z nomadami. Zakosztuje ich chleba i gulaszu warzywnego, a po uczcie ruszy do Marrakeszu, gdzie pozna smak kuchni ulicznej i przygotuje tajine 
 z kurczaka z cytryną i oliwkami, jedną z najbardziej popularnych marokańskich potraw.

W regionie Sous z rodziną Berberów upiecze ciasto jabłkowe. Zwieńczeniem podróży będzie widok wybrzeża atlantyckiego i smakowite tajine z sardynek."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...